Czas było zabrać się za małe co-nie-co do wcześniej pokazanych puszek. Powstały pierniczki w ilości 253 sztuk :)
Tak wyglądały w wersji przed dekoracją
***
***
a potem w towarzystwie jeszcze 2 osób zostały przyozdobione. W między czasie wyczytałam, że kształt pierniczków ma określone znaczenie. I tak:
- powszechnie występujące serduszka mają ustrzegać całą rodzinę przed kłopotami ze zdrowiem oraz wzmacniać hart ducha
***
***
- dzwoneczki chronią przed pechem, nietrafnymi decyzjami oraz wszelkimi życiowymi niepowodzeniami
***
***
- zwierzątka mają gwarantować przychylność losu i pomyślne rozwiązanie trudnych sytuacji
***
***
***
***
***
***
- Choinki zapewniają obfitość dóbr i odnalezienie szczęścia w dzieleniu się z innymi
***
***
- gwiazdki niedupuszczają do domy smutku, żalu i zwątpienia
***
***
- okrągłe wnioszą poczucie bezpieczeństwa, spokoju, harmonii i życzliwości
***
***
- aniołki przynoszą dzieciom radość i wiarę w siebie oraz pomagają znaleźć przyjaciół
***
***
- o księżycach nic nie napisali, ale za to wywolują uśmiech, zwłaszcza, gdy przybirają postać twarzyczek ;)
***
***
zdjęcie zbiorowe ;)
***
***
Na deser powstały jeszcze trufle z bardzo prostego przepisu składającego się z gorzkiej czekolady, odrobiny masła oraz zmiksowanych owoców, najlepiej takich, które pozostały po "produkcji" nalewek ;) W moim przypadku były to wiśnie i maliny :)
***
***
Ależ piernikowy wysyp! :)
OdpowiedzUsuńA ja swoje będę piec po świętach.. dziwny ten rok, z niczym się na czas nie wyrabiam...
dzięki Tobi, było co robić same przyozdabianie zabrało nam ponad trzy godziny. Całe szczęście, że nie musiałam robić tego sama, bo chyba bym padła :)
OdpowiedzUsuńpierniczki cudo, gratuluje cierpliwości.
OdpowiedzUsuńSliczne te pierniczki, az szkoda jesc.
OdpowiedzUsuńwspaniałe aż zapach czuję a może przepisik
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, oto przepis na pierniczki. Pochodzi z książki "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotad" - tytuł bardzo prawdziwy. Piekłam wiele ciast i tortów i za każdym razem jest to strzał w dziesiątkę a przepis bardzo dokładny i poprawny.
OdpowiedzUsuńSkładniki: 200 g masła, 500 g miodu, 250g cukru, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 15 g kakao wrzucić do garnka i zagotować. Odstawić do wystygnięcia. 1200 g mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. Zrobić dołek, wbić 2 jajka i dodać masę. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto włożyć na dobę do lodówki. Na drugi dzień piec pierniczki w temp. 200 st.C. Ja swoje piekłam ponad 2 tygodnie temu. Teraz są mięciutkie i rozpływające się w ustach. Pycha :)
ale piernikowo było i ślicznie :)
OdpowiedzUsuńNajlepszego w Nowym Roku