piątek, 3 października 2008

hinduskie smaki

tym razem coś dla podniebienia, czyli to czym ostatnio się zajadam, a co nie jest ani pracochłonne ani trudne do wykonania czyli carry z kalafiora na hinduski sposób. Przepis dostałam od koleżanki - wielkie dzięki :)

Produkty i jednocześnie sposób wykonania :)
trochę oliwy czyli trochę mniej niż ¼ szklanki
1 łyżeczka kmin rzymski
2-3 ząbki czosnku
ok. 2 cm startego świeżego imbiru
4 średnie surowe ziemniaki pokrojone w kostke
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczka chille
2 łyżeczki garam masala – na to przepis innym razem ;) – to jest taka mieszanka hinduskich przypraw
3 większe pokrojone bez skórki pomidory
1 szklanka wody
1 średni kalafior

Oliwę wlewamy na patelnię i wsypujemy kmin. Smażymy ok. 1 min. Dorzucamy pokrojony czosnek i imbir. Smażymy ok 2 min. Wrzucamy ziemniaki i przyprawy i smażymy ok. 5 min. Wrzucamy pokrojone pomidory i kolejne 2-3 min. smażenia. Wlewamy wodę i wrzucamy kalafior podzielony na różyczki. Dusimy ok. 10 min. Tak, żeby kalafior zmiękł i woda wyparowała.
No i nie pozostaje nic innego, jak życzyc SMACZNEGO :)